hoeveel-geld-kan-ik-lenen

Hoeveel kan ik lenen?

Hoeveel kan ik lenen voor een woning?

Als u wilt lenen is de vraag natuurlijk, hoeveel kan ik lenen? Er zijn een aantal factoren die bepalen hoeveel u daadwerkelijk kunt lenen bij de bank. Als u bijvoorbeeld een huis wilt kopen, zal dit jarenlang een behoorlijk impact hebben op uw financien.

 

Op deze pagina helpen wij u in kaart te brengen hoe een bank bepaald hoeveel geld u kunt lenen. Deze vragen bantwoorden wij zodat u een beeld kunt schetsen van het leenbedrag die past in uw situatie.

Leenbedrag € 5.000  – looptijd 24 maanden

Bank

Naam van rekening

Maandelijske aflossing

Totale interest

Rent (JKP)

Beobank leningen

€ 109,00

€ 116,00

4,48%

Mozzeno leningen Belgie

€ 109,37

€ 124,93

4,83%

kbc

€ 111,16

€ 167,75

6,50%

Uitgebreide lening simulatie

Netto inkomen

Zoals u zich voor kunt stellen willen de bank zekerheid hebben. Wanneer u een vaste baan heeft en een vast inkomen heeft per maand is het vaak eenvoudiger om een groter bedrag te lenen. Werkt uw partner ook? Dan telt dit als een gezameklijk inkomen, en dit kan ervoor zorgen dat u meer geld kunt lenen voor uw nieuwe woning.

 

Voor mensen in België zonder vast inkomen is het tegenwoordig lastiger om een lening te krijgen. Het is niet onmogelijk om zonder baan een hypothecaire lening af te sluiten. De bank wilt een soort zekerheid hebben dat u nu en in de toekomst de mogelijkheid heeft tot terugbetaling van de totale lening.

 

Een tip voor mensen met een tijdelijk contract: vraag uw werkgever om een verklaring waarin staat vermeld dat het tijdelijk contract gewijzigd kan worden in een permanent contract in de toekomst. Hier zal de bank zeker rekening mee gaan houden om te bepalen hoeveel u kunt lenen voor uw woning.

Vuistregel

De vuistregel kunt u gebruiken om te bepalen hoeveel u aan een lening maandelijks kunt besteden. Een derde van uw netto-inkomen opzij om de lening af te betalen. Breng in kaart wat u maandelijkse terugkerende uitgaven zijn, en uiteraard dient u ook een bedrag te reserveren voor uw levensonderhoud. Met eventuele onverwachte financiele uitgaven dient u tevens rekening te houden.

 

Gemiddeld besteden consumenten in België 970 euro per maand aan levensonderhoud. Voor koppeld is de richtlijn op dit moment ongeveer 1.200 euro.

Hoeveel kan ik lenen?

Over het algemeen is het eenvoudiger om een woonlening af te sluiten als u zelf een gedeelte inbrengt. Als u zelf geld aan de kant heeft gelegd voor uw nieuwe woning, zal de bank eerder akkoord gaan met uw aanvraag voor een woonlening.

 

Er wordt aangeraden om 20% van het totale bedrag van het huis zelf te beskostigen. Wanneer u meer dan 80% wilt lenen bij de bank is het tegenwoordig niet eenvoudig. Op dit moment zijn de kapitaalvereisten een stuk strenger dan voorheen, houd hier dus rekening mee.

 

In het kort betekent dit dus dat u zelf een gedeelte moet inbrengen, voordat de bank u een hypothecaire lening gaat geven.